Pallopeleissä ja salibandyssa tärkeimmät voimaharjoitteluliikkeet kohdistuvat alavartalopainotteisesti koko vartaloon. Pelissä liikkuessa pitää jaloilla liikutella kuormaa ja suunnanmuutoksissa jalkoihin kohdistuu suuria voimia (F = m*a eli ei pelkästään m). Myös tämän kuorman eli lantiosta hartioihin on pysyttävä hallinnassa ja mielellään mahdollisimman jäykkänä hyvässä ryhdissä. Silloin voima siirtyy parhaiten liikkeeseen.
Keho toimii tehokkaimmin kun sen eri nivelet toimivat yhdessä luonnollisella tavalla. Nivelillä on tietyt vapausasteet joiden mukaan niihin tulisi hakea liikkuvuutta ja stabiliteettia. Joskus liikkuvuutta tulee vääristä paikoista, kun keho kompensoi puutteitaan. Tätä yritetään kehonhallinta-alkuverryttelyilläkin korjata. Voimaharjoittelussa toteutetaan samaa periaatetta, se ei ole pelkästään lihasten kasvatusta:
Toinen hyvä syy harjoitella koko kropan liikkeitä on lihasten ja lihaskalvojen ketjumainen anatomia [0]:
Lihaskalvot ympäröivät kaikkia lihaksiamme ja kulkevat jatkuvana linjana läpi kehon ja yli nivelten. Lihakset eivät siis katkea niveliin, vaan jänteet kiinnittyvät luuhun vain sivusta. Tässä on yksi peruste sille, miksi eristävät liikkeet yksi lihas kerrallaan pumpattuna eivät siirry urheilusuorituksiin joissa pitäisi hallita koko kehoa kerralla. Toinen syy on aivojen ja hermoston puolella ja sitä käsiteltiin ensimmäisessä blogipostauksessa.
Myös liikkuvuus paranee kun ihmisen luonnollisia perusliikemalleja (kyykky, nostaminen jne...) harjoitellaan kuorman kanssa. Venytykset liikkuvuuden äärisennoissa toimivat paremmin kun ketjun muutkin osat tekevät työtä. Kuorma oikeastaan toimii ärsykkeen, venytyksen ja oppimisen vahvistajana liikeharjoitteessa, eikä tarvita niin montaa toistoa. Lisäksi tietysti progressiivinen kuorman lisääminen vahvistaa kroppaa ja kasvattaa lihaksia. Lihakset ovat tässä kuitenkin vain toimilaitteita, niitä voisi verrata musiikin kuuntelussa kaiuttimiin. Pitää valita myös oikea levy, hyvä vahvistin, toistolaite ja piuhat :-). Tämänkin takia tekniikka on tärkeää.
Hengitys ja keskivartalo kaikissa nostoissa
Hyvä nostotekniikka lähtee ryhdistä ja oikeanlaisesta hengityksestä. Keskivartalon paketin säilymistä auttaa suuresti palleahengitys:
Kun täytät keuhkot ilmalla, painaa ilmanpaine palleaa alas. Se puolestaan luo paineen vatsaonteloon. Keskivartalon lihakset ympäröivät vatsaonteloa ja ne on paljon helpompi pitää kasassa kuorman alla tai voimakkaissa liikkeissä, kun vatsaontelossa on sopiva paine. Hengitä siis syvään (hengitä "alas / vatsaan", älä "rintaan") ja pidätä hetki hengitystä voimakkaan noston työntövaiheen aikana [1, 2].
Kyykky
Ryhti kyykyssä lähtee suorassa ja pitkänä seisomisen jälkeen siitä, että puristetaan pakaroilla lantio vielä kunnon ojennukseen. Rintaa eteen ja olkapäitä/lapaluita taakse, katse eteen tai hieman yläviistoon koko liikkeen ajan. Kyykky otetaan telineistä huolellisesti hartioille, epäkkään päälle tai hieman alemmas takaolkapäiden päälle (tanko ylempänä voi tavoitella syvempää kyykkyä):
Muistetaan hengittää oikein jo painot telineestä irrottaessa, eli vatsaonteloon hyvä paine. Pari askelta taakse ennen kyykkyyn lähtöä ja uusi hengitys ja paineen luonti.
Nyt ollaan valmiita aloittamaan liike. Tärkeää huomata, että koko vartalo tekee töitä. Vatsaontelon paine ja jalkojen työ ovat vain osia kokonaisuudesta, sen lisäksi melkein koko vartalo jännittyy ja tukee pakettia. Pakarat ja selkälihakset (myös selän sivussa) tekevät yhteistyötä.
Liike lähtee istumalla takapuolta taakse ja alas, ei tuoda polvia ensin eteen. Vartalo taittuu haitarimaisesti, ylävartalo ja sääri suunnilleen yhdensuuntaisesti (oikealla). Tangon liikerata on mahdollisimman pystysuora ja pysyy jalkaterien tasapainoalueella suunnilleen keskellä kuten alla on piirretty. Tavoitteena on kyykätä ainakin niin syvään että reisi on lattian kanssa yhdensuuntainen:
Kyykkysyvyys riippuu paljon tekijän mittasuhteista sekä alkuasennosta. Jalkaterien sijainti pitää itse kokeilla sopivaksi. Alla olevasta loistavasta videosta (ks. myös osa 1) saa ideaa syvyyden hakemiseen:
Väkisin ei syvyyttä kuitenkaan haeta, vaan sinne asti mennään mihin alaselkä ja lantio antaa liikkuvuutta. Lantio ei saa lähteä taittumaan "alle":
Kun on päästy alas, pitää ylös tulla myös oikein. Haitarimainen liike tässäkin ja koko takaketju tekee työtä niin että rinta nousee eteen ylös samaa tahtia kuin polvi ojentuu. Ei siis ojenneta ensin polvia ja sitten vasta suoristeta selkää.
Muutama perustelu miksi kyykätä "mahdollisimman" syvään:
- Peliasento ja painopisteen sijainti alemmas
- Liikkuvuus ja teho polvennostossa kiihdyttävässä juoksussa
- Pakaran osallistuminen työhön liikkeessä
Muutama linkki:
Liikkuvuuden kehittymisestä:
http://rautaajaravintoa.blogspot.fi/2015/03/kuinka-kyykata-syvaan.html
http://rautaajaravintoa.blogspot.fi/2015/03/kuinka-kyykata-syvaan.html
Nostamisesta
http://www.terveurheilija.fi/materiaalit/iltaseminaarienmateriaalit/getfile.php?file=366
Kyykkytekniikan hinkkaamista (huom. hieman voimanostonäkökulmasta):
www.youtube.com/watch?v=2ME8gEN54Ao
Maastaveto
Liikkeelle lähtiessä on löydettävä kroppaan hyvä jännitys. Pakara ja takareidet jännittyvät ja tankoon otetaan pieni veto valmiiksi. Leveät selkälihakset vetävät hartioita hieman taakse ja tekevät yhteistyötä pakaroiden kanssa. Hartioita vedetään taakse niin että olkanivel ei roiku, vaan olkapäät pysyvät kuopassaan.
Liikkeessä suurin työ tapahtuu lantion seudulla: takareidet, pakarat ja alaselkä toimivat yhdessä. Voimaa tarvitaan myös tangon puristukseen, eivätkä olkapäätkään saa roikkua alhaalla, vaan yläselällä hallitaan hartiat. Maastaveto on todellakin koko vartalon liike.
Samoin kuin kyykyssä, on selkää ojennettava aktiivisesti heti liikkeen alusta. Liike rasittaa selkää turhaan, jos ensin ojennetaan jalat polvista ja sitten vasta lantiosta. Tuo siis rintaa ylös alusta lähtien, mutta pidä katse niin että niska on selkärangan jatkona.
Voimanostajat tekevät hurjia maastavetotuloksia, mutta kisasuoritukset nostetaan yleensä terveysmielessä selkeästi epäpuhtaalla tekniikalla. Urheilijan ei tarvitse tehdä ennätyksiä kilomäärissä, vaan hankkia voimaa kroppaan joten parempi tehdä huolella ja jättää maksimitulosten tavoittelu vähemmälle.
Suorin jaloin maastaveto
Suorin jaloin maastaveto aloitetaan maastavedolla. Liikettä ei kannata aloittaa maasta, vaan nostetaan ensin normaalilla maastavedolla tanko ylös. Lähdetään laskemaan tankoa alas niin pitkälle kuin selkä pysyy hallinnassa, mutta taitetaan jalkoja polvista mahdollisimman vähän. Näin saadaan takareisiin kova paine ja jarrutusvoima kehittyy.
Jalkojen ei tarvitse olla polvista aivan yhtä suorana kuin vasemmalla. Oikealla näkyy jälleen, miten selän suorana pysyminen määrittää laskuvaiheen syvyyttä.
Maastaveto suorin jaloin tai "romanialaisena" on urheilussa, ainakin pallopeleissä ja juoksussa lajinomaisempi liike kuin perinteinen maastaveto. Juoksussa jarruttava voima jalkoihin kohdistuu askeleessa vastaanottovaiheessa. Hyvä voimataso eksentriseen eli jarruttavaan suuntaan lataa jarrutusvoiman lihaksiin ja siitä saa osan mukaansa kun ponnistaa eteenpäin [3]. Sama pätee suunnanmuutoksiin ja moneen muuhunkin elastiseen, räjähtävään, reaktiiviseen liikkeeseen. Myös juoksusta laukomisessa on paljon samaa ja se vaatii voimaa jarruttaa vartalon liikettä ja siirtää sitä mailan kautta palloon.:
Jalka on melko suorassa jarrutusmatkan ajan, jolloin juoksun eksentrinen työ tapahtuu. Tässä hyvä peruste harjoitella takaketjun eksentristä voimaa jalka kohtuu suorana. Pikajuoksuvalmentaja Charlie Francis on kuulemma joskus sanonut, että juoksijan tulisi tehdä jopa kaikki takareisiharjoitteet "suorin jaloin".